metro tünelleri, Başkan İmamoğlu’nun katılımıyla sanata açılıyor

SANAT 14.04.2021 - 10:26, Güncelleme: 14.04.2021 - 10:26 4374+ kez okundu.

metro tünelleri, Başkan İmamoğlu’nun katılımıyla sanata açılıyor

İBB, raylı sistem tünellerini kültür ve sanatın kavşağı haline getiriyor. En son 2005 yılında bir sergiye ev sahipliği yapan Taksim - Harbiye yaklaşım tüneli, “İstanbul’da Şifa Bulmak” isimli alışılmışın dışında bir projeyle, sanata yeniden “merhaba” diyor. Sergi, 20 Nisan’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılacağı bir törenle İstanbullularla buluşacak.

Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1 milyon metrekarenin üzerindeki metro alanlarını, metropol hayatının hızına yetişecek kültür-sanat kavşaklarına dönüştürüyor. İstanbullular; evlerine, işlerine ya da sevdiklerine giderken, raylı sistemlerin devasa alanlarında kültür ve sanata doyacak ve keyifli vakitler geçirecek. İlk alışılmışın dışında bir sergi, M2 Yenikapı - Hacıosman Metrosu’nun yaklaşım tünelinde Karşı Sanat işbirliği ile düzenlenecek. “İstanbul’da Şifa Bulmak” isimli sergi, 20 Nisan’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla kapılarını açacak. Dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’da vatandaşlar önemli bir zamanını metrolarda geçiriyor. Aynı zamanda, günlük yoğunluk kültür-sanat etkinliklerine vakit ayırmayı zorlaştırıyor. İstanbulluların günlük yaşamının bir parçası haline gelen metroların bu alandaki boşluğu doldurmasını amaçlayan sergi, 20 Mayıs’a kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak. Özgür Soy: “Metroları kültür-sanat kavşağı haline getireceğiz İBB iştiraki METRO İSTANBUL’un Genel Müdürü Özgür Soy, metroları kullanan İstanbulluların sanatın farklı dallarında eserler görmesini istediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bugüne kadar çeşitli noktalarda fotoğraf sergisi, duvar boyama uygulaması gibi çalışmalara ev sahipliği yaptık. Bu yaklaşımımızın Türkiye’deki sanatçılar açısından da kıymetli olacağını düşünüyoruz. Çünkü onlar da pandemi nedeniyle kendilerini ifade edecek alanlar bulmakta zorlanıyorlar. Sanatçılarımız kent insanı ile aracısız bir şekilde buluşacak, sanat metro ile hayatın tam içinde kendisine yer bulacak. Bu nedenle alanlarımızda daha çok sanat eserine yer vermek istiyoruz.” Taksim’de, İstanbul’un merkezinde ve şehrin derinliklerine inen bu özel mekanı sanat aracılığıyla kente kazandırmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Soy, “Bu etkileyici mekanı ziyarete açmak, İstanbul’u kültür-sanat hayatında konumlandırarak bizi mutlu ediyor. Yaklaşım tüneli atmosferi, mimari özellikleri ve belleğiyle ‘İstanbul’da Şifa Bulmak’ sergisi için eşsiz bir bağlantı sağlıyor. Diğer yandan da konumu ve imkanları ile Türkiye’deki hatta dünyadaki kültür-sanat alanları haritasında yer almayı hak ediyor” diye konuştu. Önemli sanatçıların eserleri yer alacak Melis Bektaş’ın küratörlüğünde düzenlenecek sergide; Arek Qadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko gibi önemli sanatçıların eserleri yer alacak. Ayrıca; 19. yüzyıl kolera salgınının zirvesinde Osmanlı’da kurulan Surp Pırgiç, Balıklı Rum, Surp Agop, Balat Or-Ahayim ve Bulgar Hastanesi’nin tarihini ve ilişkilerini çalışan araştırmacılar Cemre Gürbüz, Gabriel Doyle ve Naomi Cohen, çalışmalarının bir kısmını hikayeler ve arşivle haritalandırdıkları yerleştirmeyle sergileyecek. 200 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 4.5 metre yüksekliğindeki yaklaşım tüneli, yerin altında rayında giden hayata ve İstanbul’un en hareketli noktalarından biri olan Taksim ile Harbiye’ye açılıyor. Tünel, 2005 yılında Karşı Sanat işbirliği ile düzenlenen sergiye ev sahipliği yaptı, ancak sonrasında yalnız kaldı. O serginin izlerini taşıyan tünel, 2021 yılında yeni bir sergiye ev sahipliği yaparak sanatçılara kalbini açmaya hazırlanıyor.

Özgür Soy: “Metroları kültür-sanat kavşağı haline getireceğiz

Önemli sanatçıların eserleri yer alacak