Kütahya 'çevre' için yürüdü

06.06.2022 - 15:09, Güncelleme: 06.06.2022 - 15:22 2748+ kez okundu.

Kütahya 'çevre' için yürüdü

Kütahya'da 1-7 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında, çevre farkındalığına dikkat çekmek için çevre yürüyüşü gerçekleştirildi.

KÜTAHYA (İGFA) - 1-7 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri, İl protokolünün katılımıyla Valilik önünden başlayan çevre yürüyüşü, Kütahya Belediyesi önünde son buldu. Kütahya Belediyesi bahçesinde yapılan protokol konuşmalarında kürsüye ilk gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan, “Hafta boyunca 81 ilimizde doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında etkinlikler yapılıyor. 2018 yılında başlayan sıfır atık projesi ile Ülke genelinde yüzde 13 olan geri dönüşüm kazanım oranı 2021 yılında yüzde 22,4’e ulaştı” dedi.   Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ise, 2020 yılı Ocak ayından itibaren sıfır araçlarla Kütahya Belediyesi kendi mücavir alanı içerisindeki çöplerini kiralık araçlar yerine kendi malı ile toplamaya ve onları ilgili toplama merkezlerinden alıp, enerji üretim alanının bulunduğu yok etme merkezine taşımaya başladığına dikkati çekti. Ambalaj atık geri dönüşüm tesisinin son aşamaya geldiğini ifade eden Başkan Işık, "Sokaklarda çöp kutusundan ayrıştırılan ambalaj atıklarını belli yerlerde toplayıp geri dönüşüm sağlayacak şekilde bir planlamaya başlıyoruz. Allah nasip ederse bu yıl pilot proje olarak 1 buçuk milyon lirası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe olmak üzere 5 milyon TL’lik bir ön yatırımla Sıfır Atık Projesini Kütahya merkezde başlatacağız” dedi. Toplanan çöplerden enerji elde edildiğini ve bu enerji gücünü büyütmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Işık, bu sayede yaklaşık 42 bin adet ağacın kesilmekten kurtarıldığını 70 bin  metreküp su tasarrufu yapıldığını söyledi. Konuşmalar sonrasında hafta dolayısıyla sıfır atık ve çevre konulu resim ve kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere ödülleri Vali Ali Çelik ve Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık tarafından verildi. Yarışmalarda ortaokullar arası kompozisyon dalında, Yunus Emre Ortaokulu öğrencisi Miray Mersinli 3., Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Enes Özdemir 2. ve Dumlupınar Ortaokulu öğrencisi Ceyda Ecrin Çınar 1. oldu. İlkokul 4. sınıflar arası resim yarışmasında Emine Arıoğul İlkokulu öğrencisi Berat Başarı 3., Çamlıca İlkokulu öğrencisi Müberra Günen 2. ve 80. Yıl Özel İdare İlkokulu öğrencisi Elif Selçuk 1. oldu.