Aliağa'da Helvacı Kilimi hayat bulacak

EĞİTİM 02.09.2021 - 10:06, Güncelleme: 02.09.2021 - 13:23 1586+ kez okundu.

Aliağa'da Helvacı Kilimi hayat bulacak

İzmir'in Aliağa ilçesinde dokuma özellikleriyle Anadolu coğrafyasında özel bir yere sahip olan Helvacı Kilimi imzalanan eğitim ve iş birliği protokolü ile yeniden hayat buluyor.

İZMİR (İGFA) - Aliağa’nın Helvacı Mahallesi’nde kendine özgü dokumasıyla 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip Helvacı Kilimi, Aliağa Belediyesi, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Aliağa Ticaret Odası ve S.S. Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi iş birliğinde imzalanan protokol ile kadınların aile bütçelerine katkı sağlayacak. Protokol kapsamında Aliağa Tüpraş Halk Eğitimi Merkezi tarafından Yöresel Kilim Dokuma kursları açılacak. Kadınlar, kurslarda el emeği ile ürettikleri Helvacı Kilimlerini belirlenen yerlerde satışa sunarak hem ev ekonomilerine katkı sağlayacak hem de yöresel Helvacı Kilimini yaşatarak gelecek nesillere ulaştıracak. Aliağa’nın yöresel değerlerinin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına önem verdiklerini belirten Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa’nın deniz, tarih, turizm ve farklı birçok yöresel ürünle anılmasını arzuladıklarını söyledi. "Helvacı Kilimi, bu arzumuzun, hayalimizi en kıymetli ürünleri arasında yer alıyor" diyen Başkan Acar, "Helvacı Kiliminin yeniden hayat bulması ve pazarlanması noktasında İş-Kur’umuzun öncülüğünde kurslar açılacak. Kurslara katılan kursiyerlere yine İş-Kur tarafından teşvikler sağlanacak. Bu noktada tüm paydaşların bir araya gelmesi Aliağa için çok kıymetli. Helvacı Kilimimizi tüm paydaşlarımızla birlikte arzu ettiğimiz ulusal ve uluslararası pazarlara sunma imkanı bulacağız” diye konuştu.