Bursa kalitesini 'deniz suyu'nda da hissettirecek

GÜNDEM 28.05.2022 - 12:50, Güncelleme: 28.05.2022 - 14:40 1918+ kez okundu.

Bursa kalitesini 'deniz suyu'nda da hissettirecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da deniz suyu kalitesinin daha da artırılması amacıyla arıtma tesisleriyle ilgili 31,5 milyon Euro’luk yeni bir ihaleye çıkıyor.

BURSA (İGFA) - Marmara Denizi’nin İstanbul kıyılarında geçtiğimiz yıl Mart ayında görülmeye başlayan müsilaj; Yalova, İzmit Körfezi, Çanakkale ve Balıkesir kıyılarının ardından Bursa’nın Gemlik ve Mudanya kıyılarını da olumsuz etkilemişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilin valileri, belediye başkanları ve ilgili kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda 22 maddelik acil eylem planının hazırlanmıştı. Marmara Denizi’ne 125 kilometre sahili olan Bursa’da, bugüne kadar yapılan 400 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen alt yapı ve arıtma tesisleri sayesinde kentteki evsel atık suların yüzde 85’i ileri biyolojik, yüzde 6’sını da biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra akarsular, göl ve derin deşarj ile denize bırakılıyor. Son 4-5 yılda yapılan yatırımlarla kurulan ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde azot ve fosfor gibi elementler, yüzde 90 oranında arıtılıyor. Evsel atık suların arıtılması noktasında Bursa, Marmara Denizi’ne kıyısı olan iller arasında en şanslı konumda bulunuyor. 31,5 MİLYON EURO’LUK YENİ YATIRIM Bursa’nın 14 ilçesindeki evsel atık sular, 14’ü ileri biyolojik olmak üzere toplam 16 arıtma tesisinde arıtılırken; Harmancık, Keles ve Büyükorhan ilçelerindeki arıtma tesisi yatırımları da devam ediyor. Kentteki evsel atık suların yüzde 85’inin ileri biyolojik arıtmadan geçirilmesiyle yetinmeyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, deniz suyu kalitesinin daha da artırılması için yaklaşık 31,5 milyon Euroluk yeni yatırımların startını vermeye hazırlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, planlanan yeni yatırımla ilgili yakında ihaleye çıkılacağını belirterek, BUSKİ marifetiyle yapılan yatırımlarla Bursa’nın altyapısını daha da güçlendirmek istediklerini söyledi. Müsilaj sorununun gündeme gelmesinin gözleri Marmara Denizi’ne çevirdiğine dikkati çeken Başkan Aktaş, "Marmara bir iç deniz, kapalı havza. Dünyanın en küçük denizlerinden bir tanesi. Bu noktada her bireyin, her şehrin üzerine düşen sorumluluklar var. Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü evsel atık suların halen yüzde 85’ini ileri biyolojik arıtmadan geçiriyoruz. Yeni yapacağımız yatırımların da devreye alınmasıyla, bu rakamı çok daha yukarılara taşıyacağız” diye konuştu.

31,5 MİLYON EURO’LUK YENİ YATIRIM