Gaziantep Büyükşehir, Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nde tescili için çalışmalara başladı

GÜNDEM 27.04.2021 - 14:20, Güncelleme: 27.04.2021 - 14:20 3777+ kez okundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’in coğrafi işaretli Araban sarımsağının Avrupa Birliği’nde de tescillenmesi için başvuruda bulundu. Gastronomisiyle dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Gaziantep, mutfağını oluşturan önemli lezzetlerden Araban Sarımsağı’nın Araban Kaymakamlığı’nın girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret almasının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Araban Ziraat Odası’nın girişimleri ile Avrupa Birliği’nde de tescillenmesi için başvuruda bulunuldu. Avrupa Komisyonu’nda yapılacak inceleme, ilan ve tescillenme süreçlerinin sonunda Gazi şehrin mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan ve Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının 4’de 1’ini karşılayan Araban sarımsağının Avrupa’da da Gaziantep lezzeti olduğu tescillenmiş olacak. 43 coğrafi işaretli ürün ile Türkiye’de en fazla coğrafi işarete sahip olan il konumunda olan Gaziantep, 2013 yılında Antep baklavasının Avrupa Komisyonu’nda tescilinin ardından Araban sarımsağı ile birlikte Menengiç Kahvesi, Antep lahmacunu ve Antep fıstığının tescili için Avrupa Komisyonu’nda yürütülen çalışmalar sürüyor. Gaziantep Mutfağına ait yemeklerin özel lezzet kaynaklarından biri sayılan Araban sarımsağı, diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahip olmasının yanı sıra diş ve kabuk yapısıyla farklılığını belirginleştiriyor.