Uzman Psikolog Samet Çiftçi'den yetişkinlere ve çocuklara dijital zaman yönetimi uyarısı

GÜNDEM 27.04.2021 - 11:39, Güncelleme: 27.04.2021 - 11:39 4433+ kez okundu.

Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı konulu seminerde, ZOOM üzerinden canlı yayında ebeveynlerle buluşan Uzman Psikolog Samet Çiftçi, “Online derslerin yapıldığı, iş hayatının evden yürütüldüğü pandemi günlerinde teknoloji ve internet bağımlılığı arttı ve bağımlılığa bağlı olarak sağlık problemleri baş göstermeye başladı. Bel, boyun, eklem ağrıları, göz rahatsızlıkları ve obeziteyi yetişkinlerde ve  çocuklarda sıkça görüyoruz. Online derse katılan öğrenciler muhakkak L pozisyonunda oturarak ve dik bir şekilde derse bağlanmalı, yatarak veya uzanarak teknolojik iletişime geçmemelidir" ifadelerini kullanarak, uyarılarda bulundu.   Samet Çiftçi: Hem çocukları hem yetişkinleri tehdit ediyor Yeni tip koronavirüsün pandemi ilan edilmesinin ardından Türkiye’de yükseköğretim ve MEB’e bağlı okullarda milyonlarca öğrenci uzaktan eğitimle ders almaya başladı. Türkiye’de zaten yaygın olan teknoloji ve internet bağımlılığı, evde olduğumuz şu günlerde hem çocukları hem yetişkinleri tehdit etmeye devam ediyor. Uzman Psikolog Danışman Samet Çiftçi teknoloji bağımlılığını tanımlayarak, yapılması gerekenleri sıraladı ve ZOOM yayını üzerinde ebeveynlerin sorularını yanıtladı. Hareketsiz yaşayanlar risk altında Çiftçi,  teknoloji bağımlılığını “ Bir çocuk devamlı bilgisayarda vakit geçirmek istiyorsa, aklı hep oyunlarda kalıyorsa, bu sebepten arkadaşlarıyla arası bozuluyor, uykusuz kalıyorsa, yemeklerini bile ekran başında yemek istiyorsa o bir teknoloji bağımlısıdır. Teknolojiyi istediği gibi kullanamazsa asabi ve öfkeli olur. Aklı hep telefonundadır. Sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanır. Ödev yapamaz, ev içindeki kurallarını yitirir.  Yetişkinler iş yaşantılarıyla ilgili görevlerini aksatmaya başlarlar. Spordan uzak duran, hareketsiz yaşamayı tercih edenler risk altındadır” sözleriyle tanımladı. Kafam dağılsın diye başlıyor! Bağımlılığın can sıkıntısıyla başladığını belirten Uzman Psikolog Samet Çiftçi, “Bağımlılık süreci can sıkıntısıyla başlar. Kişinin kaliteli uğraşları yoktur. İlk adımda merak eder. Meraktan sonra sosyal kullanıma eğimli olur. Eğlenmek ve problemlerden kaçmak için kafam dağılsın diye tabiriyle tablet veya bilgisayarla uğraşmaya başlar. Bir süre sonra hep daha fazlasını ister ve teknolojinin olmadığı ortamlar sıkıcı gelmeye başlar. Yalnızlaşır, donuklaşır. En önemlisi doyumsuzlaşır” diye konuştu. Dijital bağımlılıktan nasıl kurtulacağız? Bilgisayar, tablet, oyun, sosyal medya veya cep telefonu bağımlılığından kurtulmak için yerine başka bir şey koymamız gerektiğini ifade eden Uzman Psikolog, “Teknolojiden elbette ki yararlanacağız. Ancak bağımlı olmamak için amacımız olmalı ve kendimizi kaptırmamalıyız. Alışkanlığınızın yerine, bir hobi koyabilirsiniz. Bu bağımlılığın sizden neleri götürdüğünü sıkça düşünmelisiniz. Kendinize zaman sınırlaması koyun. Kitap okumaya, oynamaya, dinlenmeye vakit ayırın. Telefon yanınızda olmadan da dışarı çıkabileceğinizi unutmayın.  Odanıza teknoloji bağımlılığının size neler kaybettirdiğini hatırlatan sözler yazın.  Pandemi günlerinde balkona bahçeye çıkarak doğayla iç içe zaman geçirmeye bakın” diye konuştu.

Samet Çiftçi: Hem çocukları hem yetişkinleri tehdit ediyor

Hareketsiz yaşayanlar risk altında

Kafam dağılsın diye başlıyor!

Dijital bağımlılıktan nasıl kurtulacağız?