Yangın mağdurlarına psikolojik destek

06.09.2021 - 16:33, Güncelleme: 06.09.2021 - 16:33 1575+ kez okundu.
 

Yangın mağdurlarına psikolojik destek

Marmaris yangınının ardından bir yandan yaralar sarılmaya devam edilirken bir yandan da yangından etkilenen vatandaşların herhangi bir psikolojik sıkıntı yaşamaması için çalışmalar yapıldı. Bir grup uzman psikolog, yaşananların travma oluşturmaması için Osmaniye ve Bayır köylerinde vatandaşlarla görüştü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Marmaris Belediyesi işbirliğiyle Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief) üyesi psikologlar yangından etkilenen köylerde vatandaşlarla bir araya geldi. Yangın sonrasında oluşabilecek travma ve farklı psikolojik problemleri şimdiden tespit edip, büyümeden engellenmesi için yürütülen çalışmaya çok sayıda uzman katıldı. ÖNLEYİCİ MÜDAHALE Osmaniye köyünde yangından etkilenen insanlarla bir araya gelen dernek üyeleri onlarla konuşup sohbet ederek sıkıntılarını dinledi ve çözüm yolları gösterdi. Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Şulenur Orhan; Bodrum, Köyceğiz, Manavgat, Adana gibi afet yaşanan tüm bölgelerde bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek “Burada travma sonrası stres bozukluğunun sebep olabilecek çok ağır bir aslında süreç yaşandı. Bizim temel hedefimiz aslında önleyici bir müdahale yapmak. Yani şu an açılan yaralara aslında sadece pansuman yaptık. Yangından sonra hem çocuklarda hem yetişkinlerde belli belirtiler gözlemliyoruz. Örneğin kabuslar, belli korkular, el titremeleri, iştahsızlık, tekrar yaşanacakmış gibi yoğun kaygı belirtileri… Çok anormal bir dönem yaşadık ve olayın üzerinden çok kısa bir zaman geçti. Bu nedenle insanların bu belirtileri yaşamaları normal. Ancak ilerleyen süreçlerde de devam ederse travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir; eğer geçmiyorsa bizi aramalarını söyledik. Amacımız insanların en az hasarla bu süreci atlatması” ifadesini kullandı. ÖFKE VE DÜŞMANLIK HİSSİ Köylerdeki gözlemleriyle ilgili de bilgiler veren Şulenur Orhan, Marmaris'te yangının ilk anlarında müdahalenin yetersiz olmasının vatandaşlarda çok ciddi bir güven ve öfke problemi oluştuğunu dile getirdi. Orhan şunları söyledi, “Bu da çok doğal. Ama biz bu öfkenin büyümemesi için müdahalelerde bulunduk, sürekli konuştuk. Ne olursa olsun ormancılarla, itfaiyecilerle halk arasında o birliğin aslında devam etmesini de hedefliyoruz. Yaptığımız görüşmelerde insanlarda o öfke düzeyini aşağıya çektik.” ÖFKE GEÇERSE YAS BAŞLAR Derneğin kurucu başkanı olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara ise yangının bölgede çok yıkıcı etkisi olduğunu belirterek, “Neden psikolojik destek diye sorarsanız öyle büyük bir felaket yaşandı ki insanların evlerini, barklarını, ormanlarını, anılarını, hayata dair tutunduğu her şeyi yok etti. Bunun ardından hem kısa dönemde hem de uzun dönemde travmalar yaşanacaktır. Ben Manavgat’ta da Marmaris'te de insanların hem birbirlerine hem yetkililere karşı yoğun bir öfke ve düşmanlık duyguları ile yaşadığını fark ettim. O yoğun öfkenin, düşmanlık duygusunun azalması ve travmanın etkileri ile daha iyi başa çıkabilmesi için destek veriyoruz. Aslında burada çok büyük bir matem var, keder var. Ama henüz öfkeden dolayı ortaya çıkmadı. Onu halledersek ondan sonra matem duygularını yaşamaya başlayacaklar” diye konuştu.
Marmaris yangınının ardından bir yandan yaralar sarılmaya devam edilirken bir yandan da yangından etkilenen vatandaşların herhangi bir psikolojik sıkıntı yaşamaması için çalışmalar yapıldı. Bir grup uzman psikolog, yaşananların travma oluşturmaması için Osmaniye ve Bayır köylerinde vatandaşlarla görüştü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Marmaris Belediyesi işbirliğiyle Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief) üyesi psikologlar yangından etkilenen köylerde vatandaşlarla bir araya geldi. Yangın sonrasında oluşabilecek travma ve farklı psikolojik problemleri şimdiden tespit edip, büyümeden engellenmesi için yürütülen çalışmaya çok sayıda uzman katıldı.

ÖNLEYİCİ MÜDAHALE

Osmaniye köyünde yangından etkilenen insanlarla bir araya gelen dernek üyeleri onlarla konuşup sohbet ederek sıkıntılarını dinledi ve çözüm yolları gösterdi. Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Şulenur Orhan; Bodrum, Köyceğiz, Manavgat, Adana gibi afet yaşanan tüm bölgelerde bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek “Burada travma sonrası stres bozukluğunun sebep olabilecek çok ağır bir aslında süreç yaşandı. Bizim temel hedefimiz aslında önleyici bir müdahale yapmak. Yani şu an açılan yaralara aslında sadece pansuman yaptık. Yangından sonra hem çocuklarda hem yetişkinlerde belli belirtiler gözlemliyoruz. Örneğin kabuslar, belli korkular, el titremeleri, iştahsızlık, tekrar yaşanacakmış gibi yoğun kaygı belirtileri… Çok anormal bir dönem yaşadık ve olayın üzerinden çok kısa bir zaman geçti. Bu nedenle insanların bu belirtileri yaşamaları normal. Ancak ilerleyen süreçlerde de devam ederse travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir; eğer geçmiyorsa bizi aramalarını söyledik. Amacımız insanların en az hasarla bu süreci atlatması” ifadesini kullandı.

ÖFKE VE DÜŞMANLIK HİSSİ

Köylerdeki gözlemleriyle ilgili de bilgiler veren Şulenur Orhan, Marmaris'te yangının ilk anlarında müdahalenin yetersiz olmasının vatandaşlarda çok ciddi bir güven ve öfke problemi oluştuğunu dile getirdi. Orhan şunları söyledi, “Bu da çok doğal. Ama biz bu öfkenin büyümemesi için müdahalelerde bulunduk, sürekli konuştuk. Ne olursa olsun ormancılarla, itfaiyecilerle halk arasında o birliğin aslında devam etmesini de hedefliyoruz. Yaptığımız görüşmelerde insanlarda o öfke düzeyini aşağıya çektik.”

ÖFKE GEÇERSE YAS BAŞLAR

Derneğin kurucu başkanı olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara ise yangının bölgede çok yıkıcı etkisi olduğunu belirterek, “Neden psikolojik destek diye sorarsanız öyle büyük bir felaket yaşandı ki insanların evlerini, barklarını, ormanlarını, anılarını, hayata dair tutunduğu her şeyi yok etti. Bunun ardından hem kısa dönemde hem de uzun dönemde travmalar yaşanacaktır. Ben Manavgat’ta da Marmaris'te de insanların hem birbirlerine hem yetkililere karşı yoğun bir öfke ve düşmanlık duyguları ile yaşadığını fark ettim. O yoğun öfkenin, düşmanlık duygusunun azalması ve travmanın etkileri ile daha iyi başa çıkabilmesi için destek veriyoruz. Aslında burada çok büyük bir matem var, keder var. Ama henüz öfkeden dolayı ortaya çıkmadı. Onu halledersek ondan sonra matem duygularını yaşamaya başlayacaklar” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seffafbelediyecilik.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.