Mersin Büyükşehir'in kreşlerinde yeni eğitim dönemi başladı

EĞİTİM 08.09.2021 - 10:02, Güncelleme: 08.09.2021 - 10:02 1621+ kez okundu.

Mersin Büyükşehir'in kreşlerinde yeni eğitim dönemi başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Hal Kompleksi içindeki Münir Özkul Kreşi ile Engelsiz Yaşam Merkezi içerisinde yer alan Adile Teyze Kreşi’nde yeni eğitim dönemi başladı. Yaz ve kış olmak üzere iki dönem olarak eğitim alan çocuklar, yeni dönemi dans gösterisi ile açtı. 36-60 aylık çocukların eğitim aldığı kreşlerde minikler, yaparak ve yaşayarak keşif yolculuğuna çıkıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin Türkiye’de Hal Kompleksi içinde açılan ilk kreş olma özelliği taşıyan Münir Özkul Kreşi ile Engelsiz Yaşam Merkezi’nde hizmet veren Adile Teyze Kreşi’nde yeni eğitim dönemi başladı. 36-60 aylık çocukların bulunduğu kreşlerde eğitimler yaz ve kış olmak üzere iki ayrı dönem olarak gerçekleştiriliyor. Minikler, kış dönemi eğitimlerine dans gösterisiyle başladı. Gelişimsel özelliğe göre eğitimler İki kreşteki toplam 47 çocuğa, alanlarında uzman ve deneyimli 7 öğretmen destek sağlıyor. Kreşlerde çocuklar öğretmenlerinin gözetiminde kendi bireyselliklerini kazanırken, aynı zamanda ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitimlerle destekleniyor. Kreşlerde çocukların gelişim özelliklerine göre Montessori, Waldorf, Pyp, Reggio Emilia, High Scope yaklaşımları temel alınarak hazırlanan eğitim programları çerçevesinde; bireysel ve grup aktiviteleri, sanatsal ve bilimsel çalışmalar, İngilizce ve müzik dersleri veriliyor. Bu eğitimlerle çocukların özgüven, inisiyatif, bağımsızlık, konsantrasyon, yaratıcılık ve çok yönlü gelişimleri destekleniyor. “Çocukların gelişim alanlarına uygun etkinlik içerikleri planlıyoruz” Eğitim Koordinatörü Özlem Tanışık, kreşlerde pandemi tedbirleri alınarak yeni eğitim dönemine başladıklarını ifade etti. Çocukların yaparak, yaşayarak ve keşfederek öğrenecekleri bir dönemin başladığını belirten Tanışık, “Bugün heyecan içerisindeyiz; tüm çocuklarımız, velilerimiz. Eğitim programı kapsamında çocukların gelişim alanlarına uygun; sosyal, bilişsel, duygusal, öz bakım alanlarını destekleyecek etkinlik içerikleri ile yılı geçirmeyi planlıyoruz” dedi. “Bütün önlemleri aldık” Salgına karşı kreşlerde alınan önemlere de değinen Tanışık, “Gün boyu burada güvenli bir şekilde eğitim öğretim sürecine dahil oluyorlar. Çocuklarımızın HES kodlarını bir gün önce akşamdan kontrol ediyoruz. Aile bireylerinin içerisinde temaslı olan varsa kesinlikle çocuğumuzla teması 14 gün kesiyoruz. Bu anlamda bütün tedbirleri aldık. Gün içerisinde ateş kontrolümüz de oluyor” diye konuştu. “Yaparak, yaşayarak, keşfederek öğrenmelerine fırsat veriyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi Münir Özkul Kreşi’nde 36-48 ay grubu öğretmeni olarak görev yapan Burcu Özer, yeni eğitim dönemi için oldukça heyecanlı olduklarını ifade ederek, kreşte geçirdikleri bir günü ve verilen eğitimin içeriğini anlattı. Özer, “Çocuklarımız şu an yeni dönemeye başlıyorlar. Onların heyecanını görmek bizi çok mutlu ediyor. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Burada onların gelişim alanlarına yönelik etkinliklere yer veriyoruz. Yaparak, yaşayarak, keşfederek öğrenmelerine, kendi işlerini kendilerinin yapmalarına fırsat veriyoruz. Çocuklarımız burada akranlarıyla birlikte iletişim kurarak, iş birliği içinde, daha çok yaşayarak öğreniyorlar, oyun oynuyorlar. Akşam oyun etkinliklerimiz var, bahçe zamanımız var, orada oyunlar oynuyoruz, beraber eğleniyoruz. Daha çok onların ilgi alanlarını keşfetmeye çalışıyoruz. Müziği daha çok seviyorlarsa müzik etkinliklerine daha çok yer veriyoruz. Resim seviyorlarsa, sanatı seviyorlarsa ona yönelik etkinliklere ağırlık vermeye çalışıyoruz. Günden güne gelişimlerine destek sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. “Kendini bir birey olarak görmeyi burada öğrendi” Çocuğunun iki yıldır Münir Özkul Kreşi’ne geldiğini, bireysel gelişiminde gözle görülür fark olduğunu söyleyen baba Mevlüt Solgun, “Evde ne kadar aile olarak destek çıksak da çocuklar burada topluma kazandırılıyor. Bir arada olmayı, çocuklarla beraber zaman geçirmeyi, hatta kendini bir birey olarak görmeyi biraz da burada öğrendi. Çocuk için toplumsal gelişim üst düzeyde, bizim önem verdiğimiz değerlere de çok güzel vurgu yapılıyor. Çocuklarda iyi bir iz bırakıyor. Çocuk için bizce yeterli bir eğitim. Çocukların kaynaşmasından öte bir birey olması bizim için daha önemli. Bu açıdan baktığımızda çok güzel, olumlu gelişme var. Kendini ifade etmeyi, kendini tanımayı, toplumda nasıl hareket edeceğini burada öğrendi” dedi. Çocuğunun kreşe gelmek için sabırsızlandığını sözlerine ekleyen Solgun, “Çocuk buraya gelirken can atıyor.  Hem arkadaşlarını hem öğretmenlerini sevdi. Çocuk için bence ideal kurum. Çocuğumuzdaki neşeyi görünce, gözlerinin içi güldüğü için biz de mutlu oluyoruz” ifadelerine yer verdi. “Çocuğumuz çok emin ellerde. Gözümüz arkada kalmıyor” Oğlu 2 yıldır Münir Özkul Kreşi’nde eğitim gören Sultan Akman, “Çocuğumuz çok emin ellerde. Gözümüz arkada kalmıyor. Severek geliyor. Gelmeye can atıyor. Arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle çok iyi geçiniyor. Çok memnunuz. Her şeyini anlatıyor; burada ne yaşadığını, öğretmenlerini, görevlileri, etkinlikleri” dedi.

Gelişimsel özelliğe göre eğitimler

“Çocukların gelişim alanlarına uygun etkinlik içerikleri planlıyoruz”

“Bütün önlemleri aldık”

“Yaparak, yaşayarak, keşfederek öğrenmelerine fırsat veriyoruz”