Gaziantep'te aşı desteğini uzmanlar olumlu karşıladı

04.02.2022 - 15:41, Güncelleme: 04.02.2022 - 16:03 9098+ kez okundu.

Gaziantep'te aşı desteğini uzmanlar olumlu karşıladı

Gaziantep'te büyükbaş, küçükbaş ve sokak hayvanlarının aşılanması ile ilgili imzalanan “Ücretsiz Aşı Temini ve Uygulanması Protokolü” nün detayları belli oldu.

GAZİANTEP (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde büyükbaş, küçükbaş ve sokak hayvanlarının aşılanması ile ilgili imzalanan “Ücretsiz Aşı Temini ve Uygulanması Protokolü” nün detayları belli olmasıyla birlikte çalışmalara başlandı. Söz konusu proje, ilgili odalar ve STK’lar tam not aldı. Protokolle GBB tarafından kentteki hayvan yetiştiricilerine sağlanacak toplam 2 milyon 800 bin TL’lik aşı desteği ile bölgenin hastalıklara karşı “ari bölge” olması amaçlanırken; proje ile üreticinin mali harcamaları azaltılacak, teşvik oranları arttırılacak, kaliteli ve sağlıklı ürünün vatandaşa sunulması sağlanacak. Herhangi bir hayvan ölümü olduğunda ise bakanlık zararı karşılayacak.   GBB Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, protokolün tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara daha önce ücretli olarak programlı yapılan aşıların GBB tarafından çiftçilerin payına düşen kısmının karşılanmasını sağlayacağını söyledi. Aşıların doğru zamanda yapılması ve soğuk zincirde taşınmasının önemli olduğunu belirten Seçkin, "Bununla ilgili bütün bilgiler protokolde yer alıyor. Ayrıca Gaziantep’te ki bütün sokak hayvanları da aşılanacak. Sokak hayvanlarının aşılanmasının halk sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Aşılar bakanlığa bağlı aşı enstitüleri tarafından üretiliyor. Aşılar konunun uzmanları tarafından üretilerek, uzmanlar tarafından uygulanıyor" diye konuştu. Koruyucu aşının sağlıklı hayvana sağlıklı canlıya yapılması gerektiğini dile getiren Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ise, hayvanlarda yaşanacak ölüm oranlarını en aza indirgemek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden destek istediklerini aktardı.