Şule Vural Alkan
Köşe Yazarı
Şule Vural Alkan

Kripto para ve belediyeler

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte insan hayatındaki dinamikler de değişiyor. İlk çağlardan beri var olan para da bu durumdan nasibini aldı ve şekil değiştirmeye başladı. Nakit paraya alternatif olarak ortaya çıkan kripto para da özellikle son aylarda sık sık adını duyduğumuz bir terim. Artık kripto paralar reel hayatta da kullanılmaya başlandı. Dünyada kripto para kullanımı ve yatırımının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte yeni ‘alt coin’ler de buna paralel olarak çıkmaya devam ediyor. Yurt dışında ve ülkemizde bazı belediyeler bu konuda adım atmaya başladı. Miami Belediyesi’nin şubat ayında düzenlediği toplantıda işçilerin maaşlarının Bitcoin olarak ödenmesi gündeme geldi. Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, belediyede çalışanların maaşlarının tamamının veya bir kısmının Bitcoin olarak ödenmesi için öneride bulundu ve Miami’de yaşayanların emlak vergilerinin veya şehir ücretlerinin de tamamını veya bir kısmını kripto para ile ödemelerine izin verilmesini öneriye sundu. Komisyon konu hakkında atılacak adımların uygulanabilirliğini incelemeyi kabul etti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nden 'şehir coin' hamlesi Türkiye’de de belediyeler bu konuda girişimlerde bulunmaya başladı. Örneğin Konya Büyükşehir Belediyesi kripto para üretimi işine girmeye karar verdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediyeye ait bir kripto para çıkarmayı planladıklarını duyurdu ve 'şehir coin' adını verdikleri uygulama üzerinde çalıştıklarını söyledi. Altay, kripto para ile belediye iştirakindeki şirketlerin alım satımlarını gerçekleştirmeyi ve vergi tahsilatı yapmayı hedefliyor. Altay ileride yasal düzenlemeyle belediyenin aldığı vergileri de bu coinlerle alabilme durumu olursa kendi ekosistemlerini oluşturmayı planlıyor. Datça Belediyesi isim önerisi istedi Muğla’ya bağlı Türkiye’nin önemli tatil beldelerinden biri olan Datça Belediyesi de hemen her konuda gelişmeleri oldukça yakından takip eden bir belediye. Özellikle sosyal medyayı aktif kullanan belediye, kripto para gelişmeleri ile de yakından ilgileniyor. Datça Belediyesi resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak bir kripto para birimi çıkarmayı düşündüklerini duyurdu. Yapılan açıklamada vatandaşlardan coin’e isim önerisi sunmaları istendi. Hesabında “Datça Belediyesi olarak çıkarmayı düşündüğümüz Coinimizin adı sizce ne olmalı?” diye soran belediyeye takipçilerinden öneriler gelmeye devam ediyor. Biliyorsunuz, Datça Belediyesi daha önce de NFT satışı yapmıştı. Belediye 14 Şubat’ta atılan bir Tweet’i NFT olarak satışa çıkarmış, gelirini de ihtiyaç sahibi kız öğrenciler için kullanılacaklarını belirtmişti. Tweet, bir kripto para yatırım firması tarafından 6 bin dolara satın alındı. Mansur Yavaş’tan açıklama Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, kripto paralarla ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kripto para çalışması olup olmadığına dair birçok soru aldığını belirten Yavaş, gelen sorulara Twitter üzerinden yanıt verdi. Yavaş, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Belediyemizin kripto para birimi olup olmadığı yönünde sorular alıyorum. Dijital dünyadaki yeniliklerin sıkı bir takipçisi olsak da biz sadece Ankara’mızın yatırımlarına odaklıyız. Kripto dünyası bu aralar karışık, sabırlı ve dikkatli olmak lazım gençler.” Tüm bunların yanında ülkemizde kripto paralarla ilgili kritik bir karar da alındı. Merkez Bankası’nın ödemelerde kripto varlıkların kullanılmasını engelleyen bir yönetmeliği söz konusu. Buna göre, kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak. Belediyelerimiz kripto para ile ilgili çalışma içindeyken çıkarılan bu yönetmelik şaşkınlık yarattı. Gündemin hızla şekil değiştirdiği ülkemizde gelecek günlerde neler yaşanacak merakla beklemedeyiz.
Ekleme Tarihi: 19 Nisan 2021 - Pazartesi

Kripto para ve belediyeler