Şule Vural Alkan
Köşe Yazarı
Şule Vural Alkan
 

Sürdürülebilir parklara ihtiyacımız var

Çocuk oyun parkları, toplu yaşam alanlarının en vazgeçilmez eğlence alanlarının başında geliyor. Bu konuda belediyeler de hizmet verdikleri alanlarda çocuk parkları ve vatandaşların dinlenmeleri için alanlar oluşturuyor. Doğal olarak her ebeveyn çocuğunun daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda oynamasını ister. Peki hayata geçirilen bu parklar ne kadar sağlıklı? Mahallenizdeki oyun parkları çocuklar için ne kadar güvenli? Oyun parklarının zemininde insan yapımı kaplama malzemelerinin kullanımı son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. Şimdi neredeyse bütün oyun parkları bu malzemelerden yapılıyor. Bu zeminler bir süre sonra yıpranıyor ve parçalara ayrılabiliyor. Özellikle yaşı ufak olan çocuklar da parçalara ayrılmış olan bu zemini zaman zaman ağzını atabiliyor. Bu zemin gerekli denetimlerden geçmemişse maalesef kanserojen bir yapıya sahip olabiliyor. Denetimler yetersiz Hepimizin bildiği gibi, çocuk sağlığı çok özel bir yere sahip. Bu nedenle yerel yönetimler daha sürdürülebilir ve sağlıklı alanlar tasarlamayı öncelikli hale getirmelidir. Parklardaki oyun grubunun malzemesinin kalitesine ve sağlıklı yapısına mutlaka bakılmalı, yer kapmamasından kullanılan her ayrıntısına kadar dikkatli bir şekilde incelenmeli ve gerekli denetimlerden geçmelidir. Doğal ve sürdürülebilir malzemeler kullanmak bu aşamada oldukça önemli. Tüm bunları sağladıktan sonra denetimlerin de en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Şöyle ki, maalesef parklardaki oyun grupları bir süre sonra yıpranıyor ve bozuluyor, yer kaplamaları parçalanıyor. Belediyeler “Yaptım ve iş benden çıktı” gibi bir düşünce ile hareket etmemeli ve bu konuda da gereken önlemleri almalıdır. Bu konuda yeterince denetim olduğunu şahsen ben düşünmüyorum. Şaşalı bir şekilde açılışları yapılan parklara birkaç ay sonra gidildiğini pek görmedim. Bu parklara belirli aralıklarla gidilmeli ve gerekli eksiklikler mutlaka giderilmeli. Pedal çevrildiğinde çocuk şarkısı çalsa… Diğer yandan olması gereken standartlardan yoksun, yetersiz, monoton sağlıksız alanlar yerine sürdürülebilir oyun alanları tasarlanmalı ve bunlar yapılırken mutlaka özel gereksinimli çocuklar da  dikkate alınmalı. Mesela oyun parkları çocuklara bilimsel deneylerle yenilenebilir enerji hakkında fikir verse… Çocuk merdivenden çıktığında ona bağlı bulunan bir tekerlek dönse ve bu sayede parkın ışıkları yansa ya da bisiklet pedalı çevrildiğinde radyodan çocuk şarkısı çalsa… Çok eğlenceli ve öğretici olmaz mı? Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Çocukların bu oyunları oynamaları onlara rüzgar, su ve güneş enerji formlarını daha yakından deneyimlemelerine katkı sağlamış olur. Düşünsenize çocuğunuzun böyle bir parkta oynadığını. Çok güzel olmaz mıydı?  
Ekleme Tarihi: 23 Kasım 2021 - Salı

Sürdürülebilir parklara ihtiyacımız var

Çocuk oyun parkları, toplu yaşam alanlarının en vazgeçilmez eğlence alanlarının başında geliyor. Bu konuda belediyeler de hizmet verdikleri alanlarda çocuk parkları ve vatandaşların dinlenmeleri için alanlar oluşturuyor.

Doğal olarak her ebeveyn çocuğunun daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda oynamasını ister. Peki hayata geçirilen bu parklar ne kadar sağlıklı? Mahallenizdeki oyun parkları çocuklar için ne kadar güvenli?

Oyun parklarının zemininde insan yapımı kaplama malzemelerinin kullanımı son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. Şimdi neredeyse bütün oyun parkları bu malzemelerden yapılıyor. Bu zeminler bir süre sonra yıpranıyor ve parçalara ayrılabiliyor. Özellikle yaşı ufak olan çocuklar da parçalara ayrılmış olan bu zemini zaman zaman ağzını atabiliyor. Bu zemin gerekli denetimlerden geçmemişse maalesef kanserojen bir yapıya sahip olabiliyor.

Denetimler yetersiz

Hepimizin bildiği gibi, çocuk sağlığı çok özel bir yere sahip. Bu nedenle yerel yönetimler daha sürdürülebilir ve sağlıklı alanlar tasarlamayı öncelikli hale getirmelidir. Parklardaki oyun grubunun malzemesinin kalitesine ve sağlıklı yapısına mutlaka bakılmalı, yer kapmamasından kullanılan her ayrıntısına kadar dikkatli bir şekilde incelenmeli ve gerekli denetimlerden geçmelidir.

Doğal ve sürdürülebilir malzemeler kullanmak bu aşamada oldukça önemli. Tüm bunları sağladıktan sonra denetimlerin de en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Şöyle ki, maalesef parklardaki oyun grupları bir süre sonra yıpranıyor ve bozuluyor, yer kaplamaları parçalanıyor. Belediyeler “Yaptım ve iş benden çıktı” gibi bir düşünce ile hareket etmemeli ve bu konuda da gereken önlemleri almalıdır.

Bu konuda yeterince denetim olduğunu şahsen ben düşünmüyorum. Şaşalı bir şekilde açılışları yapılan parklara birkaç ay sonra gidildiğini pek görmedim. Bu parklara belirli aralıklarla gidilmeli ve gerekli eksiklikler mutlaka giderilmeli.

Pedal çevrildiğinde çocuk şarkısı çalsa…

Diğer yandan olması gereken standartlardan yoksun, yetersiz, monoton sağlıksız alanlar yerine sürdürülebilir oyun alanları tasarlanmalı ve bunlar yapılırken mutlaka özel gereksinimli çocuklar da  dikkate alınmalı.

Mesela oyun parkları çocuklara bilimsel deneylerle yenilenebilir enerji hakkında fikir verse… Çocuk merdivenden çıktığında ona bağlı bulunan bir tekerlek dönse ve bu sayede parkın ışıkları yansa ya da bisiklet pedalı çevrildiğinde radyodan çocuk şarkısı çalsa… Çok eğlenceli ve öğretici olmaz mı? Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Çocukların bu oyunları oynamaları onlara rüzgar, su ve güneş enerji formlarını daha yakından deneyimlemelerine katkı sağlamış olur.

Düşünsenize çocuğunuzun böyle bir parkta oynadığını. Çok güzel olmaz mıydı?

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seffafbelediyecilik.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.